1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesini Yansıtıyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Vasfiye Karabıyık, Kıbrıs Türk halkı için 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nın Kıbrıs Türk Halkının özgürlük mücadelesini yansıttığını açıkladı.

Karabıyık, bu tarihin Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethedilişi, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşu ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluş yıl dönümlerini içerdiğini ve Toplumsal Direniş Bayramı olarak kutlandığını kaydetti.

Adanın 1571 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiğini ve asırlar boyunca Türk yönetiminde kaldığını belirten Karabıyık, Osmanlı Rus Savaşı sırasında adadan ayrılması koşulu ile İngiltere’nin adayı Osmanlı Devleti’nden kiraladığını ancak II. Dünya Savaşı sonuna kadar Kıbrıs’tan çekilmediğine dikkat çekti.

İlerleyen süreçte Kıbrıs Türkü ile Rumlar arasında ortak bir yönetim için çalışmalar yapıldığını, aktaran Karabıyık, bu noktada herhangi bir başarı sağlanamadığını kaydetti. Karabıyık, Rumlar’ın Türkler’i kendilerine bağlı bir azınlık olarak gördüklerini ve baskı uyguladıklarını, Türkler’in ise Rumlar’ın bu yaklaşımına karşı mücadele ettiklerini ve örgütlenmeye başladıklarını belirtti.

Öğretim Görevlisi Vasfiye Karabıyık, Türkiye’nin 20 Temmuz 1974 tarihinde adaya askeri müdahale yaptığını aktararak, “Kıbrıs Türkü’ne bağımsızlığını kazanma amacıyla destek sağlamıştır” şeklinde konuştu.

Karabıyık, Ada’daki Türk varlığı konusunda büyük önem taşıyan üç tarih bulunduğuna dikkat çekerek, “Türk egemenliği 1 Ağustos 1571 yılında başladı. 1 Ağustos 1958 yılında kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı ise 1 Ağustos 1976 yılında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na dönüştürüldü. Bu üç önemli olayın yıldönümü olarak 1 Ağustos günü Toplumsal Direniş Bayramı olarak kutlanmaktadır” dedi.

Son güncelleme: 07-08-2018